XU100 TEKNİK ANALİZ


05.05.2020  Salı XU100 SABAH DEĞERLENDİRMESİ

Sevgili üyelerimiz 82.000 – 102.0000 çıkısından bu yana 20.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti  ve kısa vadeli yükseliş hedeflerinin sonuna geldiğimizi düşündüğümüz bu günlerde endeks düşüşünü gerçekleştirmedi ve pozitif bir şekilde pivot noktamızın üzerinde ve kanal içinde kalarak   98.510   seviyesinin üzerinde  98.842 seviyesinden bir   kapanış gerçekleştirdi.

Bundan sonraki süreçte düzeltme riskinin olabileceğini aklımızdan çıkarmadan pozisyonlarımızı taşımamızda fayda görüyorum.

Peki şimdi ne olacak asıl soru bu?
82.000-102.000 hareketinin üstünde teknik olarak 2 iş günü ne yazık ki kalamadık.

Endekste bugün gözlemlememiz gereken kritik nokta  düşen kanalın içine tekrardan girip girmeyeceği olacaktır.

Gözlemlediğim yatırımının elinde ki malı kapmak için bir AYI TUZAĞI ile karşı karşıya olduğumuz yönündedir.
Peki nedir bu ayı tuzağı;

Bir yükseliş trendi söz konusudur. Fakat işaretlediğim bölgede yükseliş trendinin bitmiş olduğunu ve artık düşüş trendinin başladığına dair yanlış bir oluşum görünmektedir. Buna ''Ayı Tuzağı'' denir. Nedeni ise yatırımcıların artık ayı piyasasına girdiklerini düşünüp satış yapmasıdır.

Ayı tuzağı formasyonuna bakarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın düşen trend yada yükselen trend varken , sanki yükselen trend düşen trend in desteği aşağı yönlü kırılmış gibi yanıltıcı bir hamle yapıp yatıımcıları satışa zorlayan formasyonlardan biridir.

Peki bu destek noktasının ayı tuzağı olup olmadığını nasıl anlayabiliriz.Genellikle destek yada pivot  noktası aşağı yönlü kırıldığında teknik günlük bir kapanış oluşmuş ve 2 iş günü  destek yada pivot seviyesinin aşağısında kalmış ise o zaman bunun bir tuzak olmayabileceğini trendin aşağı yönlü gidebileceğini düşünebiliriz.

Şu anda böyle bir durum henüz vukuu bulmuş değilmiş ve gözlemlerim şu an için ayı tuzağı olabileceği yönünde.
Güvercin tedirginliği ile aslan olmadan pozisyonlarımızı taşımaya devam etmenizde fayda görüyorum.
Strateji;
Aynı strateji üzerinden bozmadan devam ediyoruz ve 98.510  olan pivot  noktamızın üstünde kaldığımız sürece göreceğimiz düşüşleri 20.000 puanlık yükselişin düzeltme hareketi olarak algılamamız gerekmekte.

82.000 den başlayan ve 102.000 ne kadar gerçekleşen çıkısın buraya kadar tamam bitti demememiz için pivot noktamız olan 98.510  altı bir kapanışı 17:55 itibariyle görmemiz gerekecektir.

Avrupa ve Amerika vadeli endekslerinde bu gecede yaklaşık  % 1,50  in üstünde yükseliş gördüğümüz bu gecenin sabahında gördüğümüz bu gecenin sabahında  XU100 endeksinin güne  Amerika da kapanışlarından ve Gece vadeli endekslerinin pozitif olmasından kaynaklı xu100 endeksinin  güne %1 -15  arasında bir yükseliş hareketiyle başlayacağını öngörmekteyim.


Haziran vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda bugün  nette 11.000 kontrat long pozisyon açan KY yatırımcı vardı.Bu günlükçülere bunu yedirip endeksi yukarı taşımaya devam edeceklerimi bunu gözlemleyeceğiz.Bu gibi durumlar bize genelde yükseliş tepkisinden sonra satıcılı bir seyirin başlayabileceğinin göstergesi . Ama vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlık olması yönün halen yukarı doğru devam edebileceği noktasında bir umut ışğı. Bugün silkeleme yapabilirler.Genelde günlük Viop pastasında alıcılı genel pasta satıcılı olduğunda bunu sık sık yaptıklarını gözlemlediğim için açılıştan sonra ki hareketleri iyi gözlemlememiz gerekmekte.Umuyorum ki gapli açılışın arından bir düşüş hareketi gelmez ve yolumuza devam ederiz.Çünkü genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte.

Xu100 ‘un bugünlük  gelmesi muhtemel değeri ; 100.932  
Bu değerin üstünde tutunabilirsek .Tehlikenin geçtiğinden bahsetmemiz mümkün.

Haziran Vade 30Endeksinin gelmesi muhtemel değeri 118.350  olarak  karşımıza çıkmakta. 
 
Şu anda endeksteki pozitif beklenti artık bozuldu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ ANA DEĞER XU100 İÇİN : 98.510

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN VİOP HAZİRAN VADE KONTRATLARINDA EN ÖNEMLİ ANA DEĞER : 144.175

BU DEĞELERİN ALTI BİR GÜNLÜK KAPANIŞ GÖRMEDİĞİMİZ SÜRECE ENDEKSE SON BİR ŞANS VERİLMESİ AMA BU DEĞERLERİN ALTI BİR KAPANIŞ GÖRECEK OLURSANIZ NAKİTE DÖNMENİZ VE ARTIK ENDEKSİN TEKRARDAN DÜŞENİ YUKARI KIRDIĞINI GÖRMEDEN ALIM YÖNLÜ YENİ POZİSYON AÇMAMANIZ FAYDANIZA OLACAKTIR.

 

İşlemlerinizde Başarılar.

Yorumlar
Yeni Yorum