XU 100 TEKNIK ANALIZ


15.05.2020 Cuma  XU100- XU30 – VİOP 30
Sevgili üyelerimiz 82.000 – 102.0000 çıkısından bu yana 20.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve kısa vadeli yükseliş hedeflerinin sonuna geldiğimizi günlerde düzeltme hareketini yaptı ve dün gelen güçlü alımlarla düşeni yukarı kırarak yönünü yukarıya çevirdi.
Endeks düzeltme hareketinden sonra dünkü gelen alımlarla birlikte referans değerler üzerine kendini attı.
Peki şimdi ne olacak asıl soru bu?
Endekste gözlemlememiz gereken kritik nokta olan düşen kanalın içine tekrardan girmesini beklemek cesaretli alımlar için ana unsurumuz olarak karşımız acıkıyor. Tehlike yarım olarak geçti diyebilmemiz için 98.590 üstünden 2 iş günü kapanış görmemiz gerekiyor demiştim ve 1.işgünü kapattı bugün ne olacak onu izleyeceğiz! DEMİŞTİK VE 2.GÜNDE 98.500 ÜSTÜ KAPATMAYI BAŞARDIK.ŞİMDİ  TEHLİKE  %50 GEÇTİ DİYEBİLİRİZ.
Endekste tam anlamıyla tehlike geçti diyebilmemiz için ise 101.100 noktasının üzerinde bir kapanış gerçekleştirirse kısa vade dönüş başladı diyebilir ve pozitif düşünmeye başlayabiliriz demiştik ve bu görüşümü halen savunmaktayım.

Halen Ceylan tedirginliği ile aslanlara yem olmadan pozisyonlarımızı taşımaya devam etmenizde fayda görüyorum. Çünkü halen referans değerlerin üzerine bir türlü kendimizi tam anlamıyla atabilmiş değiliz.
Strateji;

Aynı strateji üzerinden bozmadan devam ediyoruz BİLİYORSUNUZ KAPANIŞ REFERANS DEĞİMİZ DEĞİŞTİ.98.590 OLAN PİVOT NOKTAMIZ 98.590 olan HEM ORTA VADE KANAL DİP BÖLGESİ HEMDE DESTEK BÖLGESİ KONUMUNDA BULUNAN NOKTAYA ÇEKTİK VE GÜNCELLEDİK.
DİKKAT DİKKT DİKKAT: 98.590 değerinin üzerinden kaldığımız sürece kısa vadede tehlike %50 geçti diyebilir. Ne zaman 101.100 üstüne atarız o zaman endekste uzun vadeli alımların gelebileceği bir rahatlama ile karşılaşma ihtimalimiz yüksek gibi duruyor.
98.590 noktamızın üstünde kaldığımız sürece göreceğimiz düşüşleri 20.000 puanlık yükselişin düzeltme hareketi olarak algılamamız gerekmekte. 98.590 altı günlük kapanış KISA VADELİ BU YÜKSELİŞ BİTTİ DİYEBİLMEMİZ İÇİN SON NOKTA OLARAK BUGÜN OLARAK KARŞIMIZA ÇIKMAKTA.


82.000 den başlayan ve 102.000 ne kadar gerçekleşen çıkısın buraya kadar tamam bitti demememiz için hem destek hemde kısa orta vade yükselen kanal destek noktamız olan 98.950 altı bir kapanışı bugün 17:55 itibariyle görmemiz gerekecektir.


Avrupa ve Amerika vadeli endekslerinde pozitif bir kapanış gerçekleşti ve gecenin sabahında şu anlarda Amerikan vadelileri % 0.15-20 ’İN ÜZERİNDE kazançlar var .Asya borsalarında da pozitif bir durum gözlemlenmekte. XU100 endeksinin güne Amerika da kapanışlarının biz kapandıktan sonra artı kapatması ve Gece vadeli endekslerinin sınırlı artıda olması ve bizim piyasa kapandıktan vadeli borsamızın 1.000 puana yakın yukarı yönlü hareket yapmasından kaynaklı POZİTİF (%0,.50- %1 arasında)  bir artı  açılış ardından da pozitif  alımların devam edebileceği bir günün devam edebileceğini  haftanın son işlem günü pozitif kapatacağımızı öngörmekteyim.


Haziran vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda bugün nette 1.000 kontrat short yani alım yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı.Bu durum vade başlangıcında bu yana 66.000 kontrat short pozisyon taşınmakta. Yeni açılan LONG pozisyonları sıkıştırmak isteyebileceklerini ve piyasayı YUKARI  taşıyabileceklerini düşünüyorum.

Bu gibi durumlar bize genelde POZİTİF  BİR AÇILIŞLA POZİTİF BİR GÜN SONU KAPANIŞININ  GELEBİLECEĞİNİ VE PİYASANIN POZİTİF  KAPATABİLECEĞİ İHTİMALİNİ
göstermektedir.
Vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında bir umut ışığı. Genelde günlük Viop pastasında SATICILI  genel pastanın da SATICILI olduğunda bir günlük seyir gözlemliyoruz. Çünkü genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte. AÇIK POZİSYON SAYISI 4071 KONTRAT AZALARAK 463.881  CİVARINA İNMİŞ DURUMDA.

DÜN ENDEKS DÜŞERKEN  KONTRAT SAYISININ AZALMIŞTI.BU DURUM BİZE DÜŞÜŞÜN SINIRLI OLACAĞINI VE ARDINDAN YÜKSELİŞİM GELEBİLECEĞİNİN BİR GÖSTERGESİ VE NİTEKİMDE ÖYLE OLDU %2 YE YAKIN KAYIP VEREN VİOP GÜNÜ - %0.45 EKSİ İLE KAPATTI VE %1.5 DAN FAZLA GECE SEANSINDA BİR TOPALANMA OLDU.


Xu100 ‘un YÜKSELİŞ OLURSA bugünlük gelmesi muhtemel DİRENÇ değeri; 101.172

Bu değerin üstünde tutunabilirsek BÜYÜK OLASILIKLA Tehlikenin geçtiğinden bahsetmemiz mümkün.

Haziran Vade 30Endeksinin gelmesi muhtemel gelmesi  gereken DİRENÇ   değeri 111.333 olarak karşımıza çıkmakta.

Şu anda endeksteki pozitif beklenti YAVAŞ YAVAŞ TEKRARDAN GELMEYE BAŞLADI.Ama dikkatli olmanız gerekiyor.Bu hareket bellki de uzun vadeli bir düşüşün gel gelide olabilir. Bunu aklınızdan çıkarmayın. Ceylan gibi ürkek bir şekilde ana değerlerin altında 17:55 itibariyle bir kapanışı takip ederek pozisyonlarınıza yön vermeniz faydanıza olacaktır.

 ANA DEĞERİMİZDE ARTIK 98.590.

Buna ek olarak Endeksi dolar bazlı da incelediğimizde dip seviyelerde olduğunu ve oranında kanal dibini zorlayıp destek 3 seviyesinden döndüğünü söylememiz mümkün.
Ekte sunduğum dolar bazlı xu100 grafiğinde 1.37 dolar seviyesinden 1.43 dolara geldi. PULL BACK gerçekleşirse hızlı bir şekilde 1.50 DOLAR seviyelerine geleceğine dair görüşümü açıkça belirtmiştim.1..38 dolar altı kapanışlar bizim için artık stop noktası olarak ve nakite dönme zamanı geldi dememize yeterli referans değerler olarak karşımıza çıkmakta.


DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ ANA  DESTEK DEĞER XU100 İÇİN : 98.590
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN VİOP HAZİRAN VADE KONTRATLARINDA EN ÖNEMLİ   DESTEK ANA DEĞER: 114.175
DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ ANA DEĞER XU30 İÇİN :115.555

BU DEĞELERİN ALTI BİR GÜNLÜK KAPANIŞ 17:55 itibariyle GÖRMEDİĞİMİZ SÜRECE ENDEKSE SON BİR ŞANS VERİLMESİ AMA BU DEĞERLERİN ALTI BİR KAPANIŞ GÖRECEK OLURSANIZ NAKİTE DÖNMENİZ VE ARTIK ENDEKSİN TEKRARDAN DÜŞENİ YUKARI KIRDIĞINI GÖRMEDEN ALIM YÖNLÜ YENİ POZİSYON AÇMAMANIZ FAYDANIZA OLACAKTIR.
KADİR&ONUR

Yorumlar
Yeni Yorum