X30 TEKNIK ANALIZ


Haftanın dördüncü yurt içi piyasaların üçüncü işlem gününden herkese merhaba
16.07.2020 Perşembe XU100- XU030 – VİOP 30

 

Biliyorsunuz 82.000 – 120.000 çıkısından bu yana 38.000 puana yakın bir çıkış gerçekleşmişti ve endeks kısa vadeli yükseliş hedeflerinin düzeltme hareketini  geçen hafta Perşembe ve Cuma günü gerçekleştikten sonra çok güzel bir ayı tuzağını da bize göstererek son saatte gelen alımlarla 2.000 puana yakın bir  tepki hareketi ve pinbar oluşumu ile birlikte haftayı 112.800’ü gördüğü dip seviyesinin  2.000 puan üzerinde 114.808 seviyesinden kapatmayı başarabildi.
Bu tarz ayı tuzaklarında ve pin bar dönüşlerinde açılışın genelde çok hızlı yukarı yaparak kısa poziyon alanları sıkıştırmaya yönelik bir hamle ile sonuçlanması gerekmektedir demiştim ve soluksuz bir şekilde pazartesinden itibaren piyasayı yukarıya aldılar. Daha sonra 1.000 puanlık bir düzeltme hareketi gelmesi kaçınılmaz demiştim ve teknik olarak bu düzeltmede gerçekleşmiş oldu.Peki bundan sonra ne olacak? Bununla ilgilide çok açık öngörümü iletmiş hızlı bir şekilde yukarıya atakların devam etme ihtimalinin çok yüksek olduğunu ifade etmiştim ve bu düşüncemi korumaktayım.
 Bu hafta gözlemleyeceğimiz endeksin yukarı yönlü ataklarına tekrardan başlayarak kısa ve orta vadede devam eden yükselen trendini devam edip ettirmeyeceği olacak demiştik ve çok hızlı bi şekilde ifade etmiş olduğum 115.857 üstüne endeks kendini atarak güçlü bir duruş sergiledi.

Bu aşamadan sonra artık takip edeceğimiz kritik değer öncelikli olarak 115.947 pivot noktamız olacaktır ve 115.947 ‘nin altında bir günlük kapanış görmediğimiz sürece hedeflerimiz  119.064-123.323 ve 126.438 olarak bizi bekliyor olacaktır. Bu da strateji olarak 2.000 puanlık bir zarar kes ile sıralı olarak 2.000-6.300 ve 9.300 puanlık bir getiri sağlayabilme potansiyelinin önünü açacaktır. Bu bağlamda trade açısından risk getiri rasyomuz çok uygun değerlerde olacaktır. 1 birimlik kayba karşılık  sırası ile 1,3 ve 4.5  birimlik kazanç sağlama potansiyeli doğmuş olacaktır.
Şu anda güvenli bir şekilde devam ediyoruz dememiz ve endeksin rahatlaması için  Endeksin 114.423 altında bir kapanış yapmaması ve rahatlaması içinde   115.857 üstüne kendini 2 iş günü içinde atması gerekmektedir demiştim ve bu şart sağlanmış oldu.Artık güvenli alandayız.
Endeks için referans değerimiz bu hafta stop noktası için  115.947  ve direnç değerimiz 119.064 olarak karşımıza çıkmakta.  . Endeks 115.947 altında bir kapanışı 17:55 itibariyle görmediği sürece ve 115.947 üstüne de kaldığı sürece yön yukarı ve pozitif görüşümü korumaktayım.

Salı biz kapandıktan ve Çarşamba biz kapalı iken dünya borsalarında  gelen kapanıştan sonra endeksle ilgili pozitif beklentimi sürdürmekteyim. Ceylan ve güvercin tedirginliğinden kesinlikle çıkarak  biraz daha agresif şekilde yeni poziyon alacakların pozisyonlarını  taşımaya devam etmelerinin  faydalarına olacağını  düşünüyorum. Kar realizasyonları halen bir dönüş   hareketine dönüşmedi ve ne zaman dönüşeceğini gözlemlemekteyiz. Yaşanan hareketler düzeltmeden ziyade hep kar realizasyonu olarak kaldı ve kalmaya devam ediyor.
Kritik referans değerlerin üzerine kendimizi şu anda atmış olduğumuzdan dolayı şu anda tedirgin duruşunuzdan kurtulup biraz daha agresif olmanızın faydanıza olacağını  düşünüyorum. Peki ne zaman bu agresif  tavırdan vazgeçip ceylan ürkekliğine geri dönmeliyiz sorusunun cevabı ise  115.947 altında 17:55 itibariyle kapanış yapıp yapmayacağımızla yakından ilgili. 115.947’in altında bir kapanış endekse tekrardan riskleri geri getirecek ve cesur alışlardan güvercin tedirginliğine ve ceylan ürkekliğine bizi geri sokacaktır.

İşlem stratejimiz;
Strateji olarak %100 nakitte olmanız gerekiyordu. Bu şekilde almış olduğumuz pozisyonlarımızı koruyarak hisselerimizi taşımaya devam ediyoruz;

115.947 haftalık pivot    noktamız bundan sonra takip etmemiz gereken önemli kritik nokta bu değerin üstünde bir kapanış gördüğümüz sürece pozisyonlarınızı taşımanızın faydanıza olacağını düşünüyorum. Bu hafta  yapmış olduğum analizde haftalık  pivot destek noktamız olan 115.947 altında bir kapanış görürsek %100 nakite geçmeniz faydanıza olacaktır diye düşünmekteyim demiştim ve bu noktanın altında 17:55 itibariyle bir kapanış gelmediği ve bu değerlerin üstünde kaldığımız sürece herhangi bir sıkıntı görmüyorum . Bu da şu anlama geliyor yaklaşık olarak 2.000 puanlık yani %2 lük bir düşüş opsiyonu hareketin düzeltme mi yoksa trendin bittiğini mi görmemiz açısından her zaman önemli olacaktır..Geçen hafta bahsetmiş olduğum referans değer olan 113.299  artık 115.947 değerine revize edilmiş durumda.

XU100 endeksinin güne Amerika, Avrupa ve Asya borsalarındaki kapanışlarını biz kapalıyken pozitif olmasından  ve şu anda devam eden vadeli endekslerinin  nötr   olmasından aynı zamanda 18:00 da spot endeks kapandıktan sonra vadeli endeks tarafının 550 puan artıda kapatmasından dolayı bugün güne  1.000-1.500 arasında pozitif .başlangıç yapmasını bekliyorum ve + %0,1  ile + %1,5  arasında bir yükseliş ve ardından gelen kar realizasyonu ve düzeltme ile birlikte pozitif alımların devam edebileceği bir günün devam edebileceğini düşünüyorum.
Ağustos  vade endeks kontratlarının diğer kısmı dediğimiz KY tarafına baktığımızda salı gecesi kapanışta nette 5.000 kontrat short yani satım yönlü pozisyon açan KY yatırımcı vardı. Bu durumda vade başlangıcından bu yana net short pozisyon sayısı geçen hafta başına göre 72.750 kontrattan 64.000 kontrata düşmüş durumda. Böylece  açık pozisyon sayısı 12.096  kontrat azalarak 491.197 ye geriledi.KY ‘nın pozisyonlarını kapamak zorunda kalıp marjın yediğini gözlemliyorum.

Yeni açılan short pozisyonların  teminat tamamlamadan dolayı marjın yeme riskinin olabileceğini ve bu pozisyonları kapamak zorunda kalabileceklerini düşünüyorum. Bu yüzden short pozisyonları sıkıştırmak isteyebileceklerini ve piyasayı pozitif açtıktan sonra yukarı pozitif bir baskının gelebileceği ve yukarı yönlü atakların gelebileceği bir günü daha yaşayabileceğimizi düşünüyorum. Kısa pozisyon taşıyan ve endeksin düşüşüne yatırım yapanları yine zor bir günün beklediğini söylemeden edemeyeceğim.

Bu gibi durumlar bize genelde kuvvetli pozitif bir açılışla birlikte ufak bir düzeltme hareketinin ardından pozitif bir günü sonu kapanışının gelebileceği ihtimalini göstermektedir.

Vade başlangıcından bu yana baktığımızda halen KY nın bariz şekilde short pozisyonlarının ağırlıklı olması yönün halen orta vadede yukarı doğru devam edebileceği noktasında elimizde bir gösterge.

Genelde günlük Viop pastasında satıcılı genel pastanın da satıcılı olduğu bir günlük seyir gözlemlediğimizde pozitif bir kapanış beklentisi içinde olmamız gerekiyor. Algı olarak genelde piyasa genelde KY yatırıcının taşıdığı pozisyonların tersine hareket etmektedir.

Genelde (%75-80) küçük yatırımcı hangi tarafa pozisyon almış ise piyasa endeksi tam tersi yöne götürmekte. 

Endeks düşerken  kontrat sayısının azalması  düşüşün sınırlı olacağını bize göstermektedir. Cuma günüde endeks düşerken kontrat sayısında bir azalma gözlemledik.
Bu bağlamda endeksin  bu düzeltmeden sonra pozitif yükselişine devam edeceğini öngörüyorum.

XU100 ‘un yükselişlerin devam etmesi durumunda bu hafta gelmesi muhtemel direnç değeri; 119.064  . Bu değer bugün olmasa da bir aksilik olmaz ise bu hafta  çok rahat açılışla birlikte aşılacak gibi gözüküyor. Bundan sonra endeksin nereye gidebileceği ile ilgili değerlendirme yapmamız gerekirse gün sonu kapanışı beklememiz gerekecek.115.947 pivot değeri  takip edeceğimiz önemli referans noktamız olarak karşımızda olacak
Haziran Vade 30 Endeksinin bu hafta gelmesi muhtemel ilk direnç değeri 137.233   olarak karşımıza  çıkmakta. Vadeli taraf  Salı  gününü  135.225 seviyesinden  kapattı. Peki bundan sonra ne olacak bununla ilgili sağlıklı bir değerlendirme yapmak için bugün gün sonu kapanışını görmemiz gerekecektir. Gün sonu kapanışını gördükten sonra yeni değerlerimizi sizlerle paylaşmış olacağım. Bugün gün içerisinde bizi bekleyen önemli direnç seviyesi vadeli tarafta 137.233  olarak bizi beklemekte. Destek noktası  olan  133.958  altında bir kapanışı 17:55 itibariyle görmediğimiz sürece pozitif öngörümü  koruyorum.

Endekste pozisyonlarımızı korurken temkinli duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz ve referans değerlerimizin altında bir kapanış görmediğimiz sürece pozisyonlarınızı taşımanızın teknik olarak faydanıza olacağını düşünmekteyim.

Garanti,THY,Akbank,Ykredi gibi hisselerde Pd/DD oranlarıları 0,40-0,60 bandı arasından ve çok ucuz olarak karşımıza çıkıyor.Bu ucuz olan ve endeksin gitmesinde ki ağırlıklı katsayısı yüksek olan hisselere alımlar geldiğinde endeksin çok hızlı bir şekilde yukarı yönlü ivmeleme yapabileceğini düşünüyorum ve ben HAVA YOLU VE BANKACILIK hisselerine kuvvetli alımların gelme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Şu anda referans değerlerin üzerinde kalmaya devam ettiğimizden dolayı herhangi bir sıkıntı yok ve yolumuza tedbirli  adımlarla devam ediyoruz. 
Piyasalar genellikle öngörülemez, bu yüzden farklı senaryolara sahip olmak gerekir. Gerçekte ne olacağını tahmin edebileceğiniz fikri, pazara bakış açınızla çok zaman çelişecektir.Algılarımızadan kurtulup aslolan gerçeğe yani fiyata odaklanmak sizler için  her zaman çok daha faydalı olacaktır.


İşlemlerinizde Başarılar.

Yasal Uyarı: Burada verilen bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada paylaşılan çalışmalar kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Yorumlar
Yeni Yorum