Makaleler


Bıst Endeksindeki Son Hareket Acaba Bir Boğa Tuzağı Mı?

Bıst Endeksindeki Son Hareket Acaba Bir Boğa Tuzağı Mı?

Aslında, birçok yetenekli ve bilgili trader boğa tuzaklarını grafiklerde kolayca tespit edebilir. Eğer teknik analiz konusunda eğitim almış ya da kendinizi geliştirmişseniz sizler de boğa tuzaklarından kendinizi koruyabilirsiniz.

YAZAR  1 yıl önce

Merhaba sevgili arkadaşlar, biliyorsunuz XU100 endeksi haftayı kritik değer seviyesi olan ve 2020’nin ikinci ayından bu zamana kadar devam eden düşen kanalın direnç seviyesi olan 1187 seviyesinin üstünde haftayı 1192 puan seviyesinden kapatmış oldu.

Düşen kanalı yukarı kırarak haftayı pozitif kapatan endekste, bu yükselişin yeni başlayacak ve 1247 bölgesi olan diğer direnç seviyesine gidebilecek 50 puanlık yeni bir yükseliş hareketinin habercisi mi? Bu durumun olup olmayacağını görmemiz için, endeksin önümüzdeki hafta 1186 seviyesinin üstünden 2 iş günü kalıp kalmayacağı önemli bir kriter olarak karşımıza çıkmakta. Boğa tuzağı; ikna edici bir ralliden sonra geri dönüş yapan ve önceki destek seviyesini kıran endeks veya diğer varlıklardaki düşüş eğilimine işaret eden yanlış bir sinyaldir. Bu tuzak, alım sinyaline tepki veren trader veya yatırımcıları yakalar ve sonuç olarak alım pozisyonu alan yatırımcılarda kayıplara yol açar.

Peki bu boğa tuzaklarını nasıl tespit edebiliriz?
Aslında, birçok yetenekli ve bilgili trader boğa tuzaklarını grafiklerde kolayca tespit edebilir. Eğer teknik analiz konusunda eğitim almış ya da kendinizi geliştirmişseniz sizler de boğa tuzaklarından kendinizi koruyabilirsiniz. Finansal okuryazarlığınızı artırıcı bu tarz eğitimlerimizi www.borsamusaviri.com web sitemizde yayınladığımız eğitim takvimimizden takip edebilir ya da 35.000 takipçimizin olduğu www.facebook.com/groups/borsamusaviri adresini takip ederek güncel olarak duyurularımızdan haberdar olabilirsiniz.

Boğa tuzaklarında ilk önce yukarı doğru kırılmış bir fiyat aralığı görmelisiniz. Hisse, bu direnç noktasını kırdığı anda düşer ve hacim ile kırılma noktasının altına gelir. Boğa tuzağına maruz kalan birçok trader ve yatırımcı, trend çizgisi direncinin üzerinde bir kırılma öngörerek harekete geçer ve yükselişin devam edeceğini zanneder ancak varlık direnç seviyesindeyken tersine döner ve bu seviyelerden keskin bir şekilde genelde düşüş gösterir. Bu seviyelerden alım yönlü pozisyon açan yatırımcılar ve traderlar işlemlerinde sıkışıp kalırlar ve agresif risk yönetimi teknikleri (stop loss) uygulanmadıkça da hızlıca kayba uğrarlar.

Boğa tuzakları, genelde piyasayı kontrol etme ve yönlendirme gücüne sahip büyük spekülatörler, yatırım bankaları, hedge fonlar tarafından kurulabilir. Borsada meşhur bir tabir vardır; “para her zaman tekniği çizer.” Boğa piyasasının başlayacağına dair algı yaratan piyasa manipülatörleri, fiyatlar şişip yükselince ellerinde bulunan varlıkları yüksek fiyattan satarak diğer yatırımcıları boğa tuzağına çekerler. Yani kısaca ifade etmek gerekirse, fiyatların yükselmesini sağlayarak bir boğa piyasası başlayacağına dair algı oluşturan manipülatörler, fiyatların şişmesinin ardından elindeki varlıkları da yüksek fiyattan satarak küçük yatırımcıların boğa tuzağına yakalanmasına neden olabilir.

Boğa tuzaklarından nasıl korunabilirim diye sorduğunuz duyar gibi oluyorum. Öncelikle, mutlaka ama mutlaka pozisyona girmeden önce zarar kes seviyesini belirlemeniz gerekecektedir. “Stop loss” dediğimiz zarar kes emirleri vermek sizi kayıplardan korumada yardımcı olur. Bir boğa tuzağı olduğunda bu emirle varlıklarınızı koruyabilirsiniz. Bununla birlikte sadece trend yönünde işlem yaparak “breakout” diye tabir edilen, kırılma gerçekleştiğini ve bu hareketin daha büyük bir trend yönünde olmadığını varsayalım. Bu noktada işlem yapmaktan kaçının çünkü akıllı yatırımcılar o noktada ana  trende dönmek için kendilerine likidite sağlamak için harekete geçebilirler. Bunu anlayabilmemiz için 2 iş günü piyasanın kırılma noktası üstünde tutunup tutunmadığına bakmamız gerekecektedir.

Önümüzdeki hafta endeks 1187 üstünden 2 iş günü kalmayı başarabilirse, 8 aydır devam eden orta vade düşen kanalın direnç noktasının artık kırıldığından ve yukarı yönlü bir rallinin başlayabilme ihtimalinin kuvvetli olduğundan hızlı bir şekilde 1243 seviyelerine doğru yol alabileceğimizi konuşmamız mümkün. Fakat 1187 altında bir günlük kapanış görecek olursak endeksin boğa tuzağına maruz kaldığını net bir şekilde ifade edeceğimizden Xu100 endeksinden aşağılarda 70 puanlık bir düzeltme hareketine maruz kalarak 1112 seviyesine kadar geri çekilmesi teknik olarak mümkün gözükmektedir. Sene başında bu yana Dolar-TL paritesinin %33.35, Euro-TL paritesinin %39.41 ve Gram-Altının %66.20 değer kazanması, değer kazanmayan tek enstrüman olan ve sene başında bu yana %5.22 değer kaybı yaşamış olan XU030 endeksinde yukarı yönlü bir ralli gelme ihtimalinin teknik ve temel olarak mümkün olduğunu bize gösteriyor. Endeksin, enflasyon karşısında bile değerini koruması için en az %15’lik bir yükseliş gerçekleştirmesi gerekliliği aslında keyfiyetten öte bir zorunluluk olarak karşımızda durmakta. Çünkü böyle olmadığı sürece borsadaki şirketlerin enflasyon karşısında değerleri ne yazık ki çöpe dönmüş olacak.

Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki; “En iyi yatırımcılar sadece riski almakla kalmaz, aynı zamanda bu riski kabul etmeyi ve kucaklamayı da öğrenirler...”
Herkese işlemlerinde başarılar...

Instagram: @borsamusaviri
Twitter: @kadirturokozdmr
Web: www.borsamusaviri.com