Haberler


GMYO yatırımcısının beklentisi arttı

Kira gelirleri hızlı artış kaydediyor. Bu durum AVM’lerin gelirine de yansıyor. AVM’lerin kira gelirindeki hızlı çıkış GMYO yatırımcısının beklentisini de yükseltiyor.

 

Artan fiyatlar kiraları da yukarı doğru itekliyor. Bu durum gözlerin gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerine çevrilmesine yol açıyor. Yatırımcısının beklentisi gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerinin gelir ve kârlarında artış olması yönünde.

Verilere göre AVM Ciro Endeksi kasım ayında yıllık %80,2 arttı.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Perakende Ciro Endeksi’nin kasım ayı sonuçları açıklandı.

Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre Ciro Endeksi Kasım 2021 döneminde bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ve enflasyondan arındırılmadan incelendiğinde yüzde 80,2 oranında artarak 564 puana ulaştı.

Bu endeks aynı zamanda borsada işlem gören gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketlerini de yakından ilgilendiriyor.

Borsada 37 GMYO şirketi var

Halihazırda borsada işlem gören 37 gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi bulunuyor.
Bu şirketlerin portföyleri emlak uzmanları tarafından yönetilirken söz konusu şirketler arasında çeşitli bina ve tesis geliri olanlar kadar AVM geliri olanlar da bulunuyor. Genel gözlem kiralarda açıklanan enflasyonun üzerinde bir artışın olduğu yönünde. Bu durumun GMYO şirketlerin cirosuna olumlu yönde yansıması beklenmeli. Cirolardaki artışın ise hisse fiyat hareketlerine yansıması şaşırtıcı olmayacaktır.

Borsadaki gayrimenkul şirketlerinin piyasa değeri 7,1 milyar dolar. Bunların ortalama yüzde 37’si halka açık. Halka açık şirketlerin piyasa değeri ise 1,8 milyar TL.

Borsanın en fazla prim yapan GMYO şirketleri hangileri?

Borsada işlem gören 10 gayrimenkul yratırım ortaklığışirketinin 2021 yılı performansı incelendiğinde sadece dördü enflasyonun üzerinde yükseldi. Bu şirketlerden yüzde 306 ile Akfen GMYO, Yüzde 81 ile Yeni Gimat GMYO, Yüzde 56 ile Panora GMYO açıklanan enflasyonun üzerinde bir seyir izledi.

2022 yılında GMYO hisselerinin performansında daha yüksek bir performans için zemin uygun.