Haberler


Beşiktaş sponsor mu bulamıyor? Bu işten kârı ne?

Beşiktaş, Bitçi ile yaptığı 5,6 milyon euro tutarındaki sponsorluk anlaşmasını hem TL’ye çevirdi bem de toplam bedeli düşürdü. Geçmiş yıl zararı 1,9 milyar TL’yi geçen Beşiktaş, bu şekilde nasıl kâra geçecek?

 

Beşikaş Futbol, geçtiğimiz eylül ayında Bitci ile üç sezonu kapsayan sponsorluk anlaşması imzaladı.  Anlaşma gereğince tribün sponsorluğu ve diğer reklam haklarının kullanılması karşılığında üç sezon için KDV hariç 5.627.000 euro alacaktı.

Artan kur rakamı yükseltti

Sözleşme imzalanırken euronun kuru 9,80 TL civarındaydı. Bu kura göre anlaşmanın toplam bedeli yaklaşık 55,2 milyon TL’ye denk geliyordu. Ancak kısa sürede kurda ciddi bir hareketlenme yaşanınca euro da değerlendi. Euro şimdilerde 15,18 TL seviyelerinde bulunuyor. Kurdaki bu artış Beşiktaş’ın sözleşme gereğince Bitci’den alacağı tutarı 85,4 milyon TL’ye yükseltti.

Bitci ödeyemem mi dedi? 

Dört ay gibi kısa bir sürede sözleşme tutarının yüzde 55 artmış olması Bitci’nin hesaplarını bozmuş olabilir. Hatta firmayı zorlaması da olabilir. Bu nedenlerle olsa gerek ki taraflar 21 Ocak 2022 günü tekrar masaya oturdu. Varılan yeni anlaşmayla sponsorluk ücreti Beşiktaş’ın aleyhine olacak şekilde düşürüldü.

Bu parayı işlek caddedeki market de verir

İmzalanan yeni sözleşmeyle tutarı TL’ye çevrilirken üç sezon için Beşiktaş’ın alacağı rakam da KDV hariç 13.550.000 TL’ye indirildi. Rakam yıl bazında yaklaşık 4,5 milyon TL’ye denk geliyor. Aylık rakam ise 376 bin TL. Analistler, Beşiktaş gibi bir takım üzerinden yapılacak reklamda bu tutar oldukça düşük, diyorlar.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan analistler, Beşiktaş’ın bu şekilde marka değerini düşürdüğünü, belirtiyor. Yapılan değerlendirmede Beşiktaş’ın Türkiye’nin kökü ve güçlü spor markalarından birisi olduğunu ama bu bakış açısının devam etmesi halinde esnaf işletmelerin de Beşiktaş’a sponsor olabileceğini, söylüyorlar.

Tek imza ile kayıp en az 72 milyon TL

Kurdaki ileriye dönük artış bir kenara bırakıldığında güncel kur ile Beşiktaş’ın sözleşme gereği alması gereken tutar 85,4 milyon TL idi. Buna rağmen Beşiktaş’ın yöneticileri rakamı 13,5 milyon TL’ye indirdi. Böylece Beşiktaş bir imzayla 72 milyon TL kayba uğradı. Dahası sözleşme eurodan TL’ye dönüştüğü için ileride kurda yaşanacak artışlardan da elde edilecek kazanç ortadan kalkmış oldu. Uzmanlar, sözleşmenin TL’ye dönmesinden ötürü enflasyona bağlı olarak da Beşiktaş’ın alacağı tutarın eriyeceği, uyarısında bulundu.

Zarar nasıl kapanacak

Sürekli zarar eden Beşiktaş, bir türlü kâra geçemiyor. Birikmiş geçmiş yıl zarar toplamı ise 1.937.790.573 TL. Zarar nedeniyle ödenmiş sermayesi 1,76 milyar TL ekside.

Mali durumun bu denli sorunlu olduğu bir durumda şirket yöneticilerinin Bitci’den alacakları rakamdan bu denli rahat feragat etmesi ise hem taraftarı hem de yatırımcısını şaşırtıyor.

Başka sponsor mu yok

Kurdaki ani artıştan dolayı Bitci’nin bedelde indirim talebinin kuşkusuz anlaşılır bir tarafı var. Ancak anlaşılamayan husus bedelin ilk başta varılan rakamın da altına indirilmesi.

Analistler Beşiktaş gibi bir kulübün sponsor bulma sorunu olmadığını, söylüyor. Buna rağmen Bitci’nin sponsorluğunda rakamın oldukça cüzi bir tutara düşürülmesini anlamlandıramıyorlar. Sürekli zarar eden bir şirket için gelir kalemlerini büyütmek yerine daraltılması zararın devam etmesine yol açacaktır, diyorlar.

Hisseye de zarar

Şirketin hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 0,47 prim yapsa da son beş yılda yüzde 8,97 değer kaybetti. Bu süre içinde BIST 100 Endeksi ise yaklaşık yüzde 160 oranında yükseldi.

Zararı son açıkladığı 2021 altı aylık bilançosunda 73 milyon TL.

Şirketin özkaynakları erimiş durumda. Özkaynağı 1,7 milyar TL ekside.Şirketin 4,1 milyar TL borcu var.