Haberler


Şirketi boya üretiyor, hissesi ise asansör gibi

Uzertaş Boya, üçüncü çıkışını da tamamlayıp aşağı döndü. Hisse asansör gibi. Bir iniyor bir çıkıyor. Her çıkışta yukarıdan hevesle alanların elinde kalıyor.

Piyasa Öncesi İşlem Platformu’nda bulunan Uzertaş Boya, üçüncü asansör hareketini de tamamlamış görünüyor. Hisse, daha önce de iki defa benzer hareketi yaptı. Fiyat önce hızla yukarı çıkıyor sonra tepede gelen satışla aşağıya iniyor.

Her üç harekette de hisseyi çıkarken satabilenlerin dışında büyük çoğunluğun kazanç elde etme fırsatı olmadı. Buna rağmen hissenin fiyatındaki cazibeye kapılanlar alım yapmaktan geri durmuyor.

ÇIKIŞ BÜYÜSÜ CEZBEDİYOR

Uzertaş Boya, ilk büyük çıkışını Eylül-Ekim 2020’de gerçekleştirdi. Hisse, 1 Eylül 2020 günü en düşük 4,13 TL’yi gördü. Gerçekleşen tavan hareketlerle iki ayı bulmayan sürede fiyatı 14 kat artarak 23 Ekim 2020 günü 58 TL’ye ulaştı. Zirve bölgesinde satabilenler kârı cebine koyarken diğerleri için ciddi bir zarar söz konusu oldu. Bu hareketin ardından hisse 9 Kasım 2020 günü 24 TL’ye kadar indi.

Hissede  ikinci çıkış Kasım 2020 – Ocak 2021 döneminde gerçekleşti. 25 Kasım 2020 günü 25,02 TL’den başlayan hareket, bu defa tavan ağırlıklı çıkış sergilemedi. Daha olgun bir görüntü sergiledi ve  13 Ocak 2021 günü 96,35 TL’ye kadar yükseldi. Önceki hareket düşünüldüğünde bu defaki mütevazı bir çıkış olarak değerlendirilebilir. Değer artışı sadece 4 katı kadar. İşlem hacmi zirve bölgesinde artarken alanların büyük kısmının bireysel yatırımcı olması şaşırtmayacaktır. Sonrasında aşağı inen hisse, arada geçen bir yılı aşkın süreye rağmen hâlâ bekleme iradesini gösteren bir yatırımcı varsa maliyetine gelmesi için biraz daha beklemesi gerektiğini söylemek yanlış olmayacaktır.

Üçüncü hareket Kasım 2021’de başladı. 17 Kasım 2021 günü 24 ,60 TL’den start alan yükseliş aralık ayının ilk haftası ufak bir mola verdi. 2022’nin ilk gününden itibaren tavanlarla çıkış devam etti. 13-14 Ocak 2022 günü yüksek hacimle yoğun satışlar aldı. Hisse, 18 Ocak 2022 günü 81,45 TL’ye kadar çıktı. Devam eden satışlarla birlikte hisse tekrar aşağıya kayarken bu defaki hareket neticesinde 4 katı bir çıkış olmasa da 3 katının da üzerinde bir performans sergiledi. Hisse şimdilerde ise 53,50 TL seviyelerinde işlem görüyor.     

GELİR HER YIL AZALIYOR AMA TALEP VAR

Hissenin yükselmesine her defasında bir gerekçe bulunsa da asıl mesele gelir yaratamayan bir şirkete böylesi bir yönelimin dayanağının ne olduğu?

Spekülatif hisselere yönelenler kuşkusuz aldıkları riskin de bilincindedir. Hissenin fiyatının hayli yüksek olduğu bilincinde olmakla birlikte çıkarken birkaç tavandan sonra zirvesine yakın satabileceği özgüveni zararın da kapısını aralıyor.

Hissenin fiyat seyri :