Haberler


Cemal Güzelci: Temiz enerjide alacağımız çok yol var

Halka açık Derlüks Yatırım Holding, 3 yılda önemli işlere imza attı. 2021’i rekor kârla kapattı. Peki, 2022'deki adımlar, gelecegin yatırımları neler olacak? YK Başkanı Cemal Güzelci, sektör sektör hedefleri anlattı.

 

"Kazandıran Sohbetler"de bu kez konuğumuz çok önemli bir sektör, enerji sektöründe iştiraki olan Derlüks Yatırım Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Güzelci... En dar gelirli evden en büyük yatırımlara kadar herkesin son günlerde en çok konuştuğu konu olan enerji sorunlarını ve halka açık holdingle ilgili gelişmeleri Güzelci ile konuştuk…

“KRİZLER BİZE, TEK BİR ÜRÜNLE YA DA TEK BİR DAĞITIM KANALIYLA SINIRLI KALAN İŞLETMELERİN RİSK ALTINDA OLDUKLARINI ÖĞRETTİ”

- Sayın Güzelci, şirketiniz Borsa İstanbul’da üç yıldır işlem görüyor. 2022 yılı beklenti ve hedefleriniz neler?

- Bu soruya, halka açıldıktan sonra neler yaptık, 2021 nasıl geçti, hedeflerimize ulaşabildik mi, suallerini cevaplayarak başlamak isterim. Aslında biz, uzun zamandır deri konfeksiyon ve paketli gıda-içecek dağıtım sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Ticaret hayatımız boyunca yaşadığımız krizler bize, sürekli tedbirli olmayı, tek bir ürünle ya da tek bir dağıtım kanalıyla sınırlı kalan işletmelerin risk altında olduklarını öğretti. 2020 Mart ayıyla birlikte yaşadığımız pandemi krizi, enerji, gıda üretimi ve dağıtımı, lojistik, iletişim, bilişim vb. çok hayati bazı sektörler hariç ticaret ve üretim hayatını durdurma noktasına getirince, bu düşüncemiz pekişti. Finansçıların hep dediği gibi yumurtaları tek bir sepete koymamamız gerektiğini hatırlattı.

Holdingleşme düşüncemizi bu motivasyon altında hayata geçirdik. Araştırmaya başladık. Arkadaşlarımız yeni ekonomide öne çıkan sektörleri belirlediler 2020 yılı sonunda, yerli otomobile hazırlık amacıyla, özellikle elektrikli lüks otomobil ticareti yapmak üzere bir şirket kurduk. 2021 yılı başında bütün üretim ve hatta yaşamın en temel girdisi olan enerji işine yatırım yaptık. Böylece dört ana sektörde faaliyet gösteren bir yapıya kavuştuk. Akabinde 2021 yılı mart ayında hiçbir ortağımızın ayrılma hakkını kullanmadığı genel kurulla birlikte, tüm hissedarlarımızın onayıyla holding olduk. Bu yatırımlara, Şirketle beraber ben de iştirak ederek sermayeyi güçlendirdim. 2021 Şubat ayında, elektrikli otomobil ithalatında yüzde 300’e varan ÖTV artışlarıyla birlikte sektörde yaşanan yavaşlama nedeniyle, bu iş kolundaki sermayemizi dinamik bir kararla yenilenebilir enerji sektörüne kanalize ettik ve yeni güneş enerjisi santralleri aldık. Bu hamlemizle birlikte yenilenebilir enerji sektörü holdingimizin amiral gemisi olma yoluna girdi.

Ticaret hayatımız boyunca yaşadığımız krizler bize, sürekli tedbirli olmayı, tek bir ürünle ya da tek bir dağıtım kanalıyla sınırlı kalan işletmelerin risk altında olduklarını öğretti. 2020 Mart ayıyla birlikte yaşadığımız pandemi krizi, enerji, gıda üretimi ve dağıtımı, lojistik, iletişim, bilişim vb. çok hayati bazı sektörler hariç ticaret ve üretim hayatını durdurma noktasına getirince, bu düşüncemiz pekişti.

Biraz da halka açılma sürecindeki rakamlardan bahsetmek istiyorum. 2019 yılı 6 aylık mali tabloları ile halka açıldık. 2019 yıl sonu bilançomuzda aktif büyüklüğümüz 105 milyon 623 bin 405 TL idi. 2021 yıl sonu bilançomuzda bu rakam yüzde 153,74 artarak 207 milyon 240 bin 677 TL oldu. Aynı dönemde öz sermayemiz 59 milyon 970 bin 771 TL’den yüzde 31 artarak 77 milyon 171 bin 242 TL’ye çıktı. Hasılatımız 186 milyon 580 bin 213 TL’den yüzde 65,55 artarak 308 milyon 889 bin 483 TL’ye ulaştı. Asıl önemlisi net dönem karımız 3 milyon 830 bin 437 TL’den yüzde 618,33 artarak 27 milyon 334 bin 985 TL’ye yükselerek kendi açımızdan rekor kırdı.

Son yaptığımız tahsisli sermaye artışını saymazsak, şirketimiz neredeyse 2021 yıl sonu ödenmiş sermayesi olan 27 milyon 750 bin TL kadar net kâr etmiş oldu. Tahsisli sermaye artırımı deyince, belirtmekte yarar görüyorum. Benim, piyasa fiyatının yüzde 40 üstünde primli bir fiyat ödeyerek 6,67 TL’den şirket hisselerini satın alarak iştirak ettiğim tahsisli sermaye artırımına bağlı, holdingimize 27 milyon 585 bin 225 TL kaynak sağlamış olduk. Tabiri caizse reel olarak ödenmiş sermayemizi yüzde 100 artırdık. Buradan sağladığımız fonları da yine yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren iştirakimiz Toprak Enerji’ye yönlendirdik ve yeni güneş enerjisi santrallerinin alımlarında öz kaynak olarak kullandık.

2021 yılı, zorlu geçen pandemi sonrasına, yaşanan finansal krizlerin de eklenmesiyle oldukça ağır sorunların olduğu bir yıl olarak hafızamızda kaldı. Ancak, biz ülkemize ve ekonomimize güveniyoruz ve bu dönemde yatırım yaptık. 2022 yılında da bu stratejimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

“BİZ ‘HAYAL ETMEYİ’ SEVEN BİR FİRMA OLMAKLA BERABER, ‘HAYALCİ’ DEĞİLİZ”

- Sektör sektör şirketlerinize bir göz atabilir miyiz?

- Holdingimizin ilk göz ağrısı deri konfeksiyon bölümümüz, tamamen ihracat ağırlıklı çalışmaktadır. Pandemiyle birlikte oluşan ertelenen taleplerin devreye girmesi, turizmde yaşanan hareketlenmenin sürmesiyle sektörümüz tekrar yukarı ivme kazandı. Eski parlak günlerine dönmese bile, kısa vadede bu durumun süreceğini düşünmekteyiz. Bu sektördeki ismimiz Emiliano Zapata ülkemizde pek bilinmese de özellikle eski doğu bloku ülkelerinde oldukça tanınmakta ve önemli bir erkek giyim markası olma yolunda ilerlemektedir. Ancak biz ‘’hayal etmeyi’’ seven bir firma olmakla beraber, ‘’hayalci’’ değiliz. Dünya ısınmakta, Moskova’da insanların üstüne serinlesinler diye belediye su sıktı geçen yaz. İnsanların çevre ve hayvan hakları bilinci gelişmekte. Bu veriler bize deri konfeksiyon sektörünün orta ve uzun vadede ivmesinin aşağı yönde olacağı sinyallerini vermekte. Bu saydıklarımız bizi, erkek deri konfeksiyon ürünleriyle birlikte, yine erkek hazır giyiminin diğer kalemlerinde ne yapabiliriz düşüncesine itti. Bu yönde bir hazırlığımız var. Ama henüz olgunlaşmadı. Umuyoruz önümüzdeki dönemde meyve vermeye başlar.

Gıda ve tüketim malzemeleri şirketimiz Vizyon Pazarlama bizi tatmin edici şekilde büyümeye devam etmekte. Özellikle Koska’nın ülke distribütörlüğünü aldıktan sonra, ‘’bayi olan’’ değil ‘’bayilik veren’’ konumuna geçtik. Şu anda ülkemizin 77 ilinde dağıtım organizasyonumuz var. 2022 yılında ilk amacımız oldukça güçlü olan bu dağıtımız kanalımızı yeni ürünlerle desteklemektir. Bu yönde sürekli çalışmalarımız sürüyor.

Emiliano Zapata ülkemizde pek bilinmese de özellikle eski doğu bloku ülkelerinde oldukça tanınmakta ve önemli bir erkek giyim markası olma yolunda ilerlemektedir. Ancak biz ‘’hayal etmeyi’’ seven bir firma olmakla beraber, ‘’hayalci’’ değiliz.

“BÜTÜN CANLILARIN YAŞAYABİLMEK İÇİN ENERJİYE İHTİYAÇLARI VARDIR, HATTA DAHA DOĞRU BİR TANIMLA, YAŞAM ENERJİDİR”

- Enerji konusu da çok önemli değil mi?

- Gelelim en önem verdiğimiz sektör olan yenilenebilir enerji ve amiral gemimiz Toprak Enerji’ye. Bütün canlıların yaşayabilmek için enerjiye ihtiyaçları vardır. Hatta daha doğru bir tanımla, yaşam enerjidir. Üretimin de en önemli girdisi enerjidir. Bu gerçeği hiçbir kriz, hiçbir teknolojik gelişme, değişen kanun, yenilenen ekonomik plan değiştiremez. Bu evrenin en büyük ve önemli kanunudur. Bu nedenle biraz geç de olsa enerji sektörüne girdik. Hem kişisel tercihimizden hem de çevresel sorunların oluşturduğu duyarlılıklardan dolayı kısa, orta ve uzun vadelerde enerji üretiminin bu yöne evirileceğini düşündüğümüz yenilenebilir enerji yatırımları hedefimiz oldu. 7,02 Mwp ile başladığımız güneş enerjisi santralleriyle elektrik üretimi iş kolunda, şu anda 14,33 Mwp’ye ulaşmış bulunmaktayız. 2022 yılı için ilk hedefimiz, gerek santral satın almaları ve kurulumu, gerek santral kurulum materyalleri tedarikçiliği ve gerekse enerji depolama organizasyonları yönünde sektörde büyümektir.

“ÇOK SIKLIKLA ŞİRKETLERİMİZDE ANTİJEN TESTİ YAPTIRDIK, ÜCRETSİZ MASKE DAĞITTIK, DAĞITIYORUZ, HER BÖLÜMDE HİJYEN NOKTALARI VAR”

- Pandemi genel olarak ekonomimizi olumsuz etkiledi, siz şirketleriniz olarak neler yaşadınız, ne tedbirler aldınız?

- Ülkemizdeki birçok şirket gibi biz de pandemiden olumsuz etkilendik. Deri bölümünde üretim ve satışlar Kovid-19 salgını sırasında zaman zaman durma noktasına geldi. Dağıtım ve pazarlama bölümü ise lokanta, kafe vb. işletmelerin kapalı olması sebebiyle gelir kaybı yaşadı.

Bu dönem, bir taraftan tasarruf tedbirlerini devreye soktuk. Devletimizin katkısıyla kısa çalışma ödeneğinden de yararlanılarak personelimize ücretini tam ödeyerek, kira ödemelerinden bir miktar indirim sağlayarak, diğer kalemlerde de maliyetleri düşürerek giderlerimizi kıstık. Bu süreçte çok sıklıkla şirketlerimizde antijen testi yaptırdık. Ücretsiz maske dağıttık, dağıtıyoruz. Her bölümde hijyen noktaları var. Üretim mekanlarında, yemekhanelerde mesafe kuralına uyum için gerekli çalışmalar yapıldı. İşe girişlerde ateş ölçümü yapılıyor. Kovid olan çalışanlarımızın şirketler içindeki yakın temaslıları, ücretli olarak karantina süresi boyunca evde istirahate alınıyorlar. Hastalıkla ilgili insan kaynaklarımız bilgilendirmeler yapıyor.

“TEPEMİZDE KOCAMAN, BÜTÜN İNSANLIĞA YETECEK KADAR BEDAVA BİR PİL VAR. KULLANMAMAK ÇOK MANTIKSIZ DEĞİL Mİ?”

- Ülkemizde ve dünyada çok önemli olan enerji sektörüne iddialı bir giriş yaptınız… Yenilenebilir enerjinin geleceği için görüşlerinizi alabilir miyiz?

- Yenilenebilir enerji kavramı yaşamımıza oldukça hızlı bir giriş yapmasına ve çok konuşulan bir kavram olmasına rağmen henüz emekleme safhasındadır. BP (British Petroleum) ‘2020 Yılı Dünya Enerji Raporu’nda, bilinen enerji türlerinin kullanımı ile ilgili verileri açıklamıştır. Hâlâ en önemli enerji kaynağı petrol ve kömür olarak gözükmektedir. Bir diğer önemli veri ise 1994’ten itibaren doğal gaz ve yenilenebilir enerjinin, küresel olarak kullanımının artmasıdır. Yine bu rapora göre yenilenebilir enerji ve doğalgaz üretimindeki artış, 2019 yılı küresel enerji üretimi artışının yüzde 75’ini oluşturuyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanan enerji, 2019 yılında yüzde 41 artış göstererek ilk defa nükleer enerjinin dünya enerji üretimi pastasından aldığı payı geçti. Ancak, iklimsel ve çevresel problemlerin tahmin edilenden hızlı artması nedeniyle, hane halklarının ve şirketlerin bilinçlenmesiyle beraber bu emekleme safhasının çok hızlı geçileceğini ve dünyanın eninde sonunda enerji üretmek için yenilenebilir kaynaklara yoğunluklu olarak yöneleceğini düşünüyoruz.

Almanya bu yıldan başlayarak, her yıl 16 Gw güneş enerjisi santrali yatırımı yapacağını açıkladı. Çin’de gözünüzle görebildiğiniz ufuk çizgisine kadar giden devasa güneş enerjisi santralleri var. Oysa ülkemizin güneş kaynaklı elektrik üretmek için son derece elverişli coğrafik konum ve yapıya sahip olmasına rağmen, toplam güneş enerjisi kurulu gücü 8 Gw’ye yakın.

Şöyle söyleyeyim, Almanya bu yıldan başlayarak, her yıl 16 Gw güneş enerjisi santrali yatırımı yapacağını açıkladı. Çin’de gözünüzle görebildiğiniz ufuk çizgisine kadar giden devasa güneş enerjisi santralleri var. Oysa ülkemizin güneş kaynaklı elektrik üretmek için son derece elverişli coğrafik konum ve yapıya sahip olmasına rağmen, toplam güneş enerjisi kurulu gücü 8 Gw’ye yakın. Hem dünyanın hem de bizim, teknolojik gelişmelerle kullandığımız sistemlerin ve materyallerin de modernleşmesiyle birlikte, bu noktada alacağımız çok yol var. Tepemizde kocaman, bütün insanlığa yetecek kadar bedava bir pil var. Kullanmamak çok mantıksız değil mi? Düşünsenize doğalgaz veya kömür çıkarıp çevrim santrallerinde mi elektrik üretmek kolay, ya da sadece bir inverter ve bir panel vasıtasıyla güneşten yararlanmak mı? Ucuz, temiz elektrik ve herkese yetecek kadar enerji istiyorsak çok uzağa gitmeye gerek yok.

“İLGİMİZİ ÇEKEN SEKTÖRLERİN BAŞINDA KRİPTO VARLIKLAR, BLOCKCHAİN TEKNOLOJİLERİ GELMEKTEDİR, MOBİL OYUN SEKTÖRÜ DE TAKİBİMİZ ALTINDA”

- Farklı sektörlerde çok sayıda işe imza attınız. Gelecekte hedeflediğiniz yeni sektörler var mı ya da hangi sektöre daha çok ağırlık vermek amacındasınız?

-Mevcut durumda deri konfeksiyon üretimi, paketli hızlı tüketim maddeleri dağıtımı ve yenilenebilir enerji sektöründe aktif olarak faaliyet göstermekteyiz. Daha önce belirttiğim gibi yenilenebilir enerji sektörü en önem verdiğimiz ve büyümeyi düşündüğümüz iş kolu. Gıda dağıtımı ve pazarlamasında da ülke çapında büyümeyi hedefliyoruz.

Öte yandan ilgimizi çeken sektörlerin başında kripto varlıklar, blockchain teknolojileri gelmektedir. Ama yasal düzenlemelerin henüz yaşama geçmemesi nedeniyle, bu ilgimiz şimdilik araştırma ve planlama safhasındadır. Ancak, özellikle blok zinciri teknolojisinin şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağınık yapıdaki bir veri tabanı sistemi kullanması nedeniyle, gelecekte hem üretimde hem de tüketimde yaygın bir şekilde kullanılacağını düşünmekteyiz. Metaverse alemi de ilgimizi çeken konulardan. Emiliano Zapata’ya bu mecrada bir mağaza açmak için arkadaşlar araştırmalarını sürdürüyorlar. Yine Zapata’nın kreasyonlarını NFT olarak benzersiz şekilde muhafaza etmek ve ilerde değerlendirmek de düşüncelerimiz arasında.

Diğer taraftan özellikle mobil oyun sektörü de takibimiz altında. Mobil ve konsol oyun sektörünün toplam cirosu, şu anda dünya sinema sektörünün toplam cirosundan fazla. Yalnızlaşan bireyler sanal aleme yönelmekte. Bu nedenle Derlüks olarak önümüzdeki dönemde bilişim sektöründe de olmak düşüncelerimiz arasında.

İnşallah Holdingimiz büyüdükçe, kârı arttıkça ilgiye muhtaç çocuklarımızla, evcil dostlarımızla ilgili projelerimiz de olacak. Biz mutluluğun paylaştıkça arttığına inanıyoruz. Mutluluk paylaşımın bereketidir.

“İNŞALLAH HOLDİNGİMİZ BÜYÜDÜKÇE, KÂRI ARTTIKÇA İLGİYE MUHTAÇ ÇOCUKLARIMIZLA, EVCİL DOSTLARIMIZLA İLGİLİ PROJELERİMİZ DE OLACAK”

- Holding olarak yenilenebilir enerji çalışmalarınızın yanı sıra tüm üretimlerinizle ilgili çevreye duyarlı vurgusu var. Ayrıca doğa sever sosyal sorumluluk projelerinizle de biliniyorsunuz. Tema Vakfı ile orman oluşturmanız ve bunun dışındaki benzeri girişimleriniz konusunda da bilgi verebilir misiniz?

- Evet, çevre konusunda grup olarak oldukça duyarlıyız. Geçtiğimiz yıl karbon ayak izi hesabımızı belirleyebilmek için, sektörün öncü kuruluşlarından Life İklim ve Enerji Şirketi ile bir proje yürüttük. Şirketlerimizin karbon salınımını hesapladık. Bu salınımı düşürmek için projeler yürütüyoruz. Tema Vakfı aracılığıyla Kırıkkale İli, Kavlak Ağaçlandırma Sahasına 10 bin adet fidan bağışımız da bunlardan birisi. Genel kurulumuz, yönetimimize her yıl belirli bir meblağı sosyal sorumluluk projelerinde kullanmak için yetki veriyor.

Tabi doğup büyüdüğümüz, holdingimizin tohumlarını attığımız Zeytinburnu da bizim için öncelik verdiğimiz yerlerden biri. Bölgede belediye ile iş birliği halindeyiz. Topyekûn kalkınma için sosyal sorumluluğumuzun farkındayız.

Öte yandan ‘’karbon sertifikası’’ alabilmek için yine Life Enerji ile çalışıyoruz. Muhtemelen bu yıl iştirakimiz Toprak Enerji’nin karbon sertifikası oluşur. Toprak Enerji’nin güneş enerjisi santrallerinin sağladığı temiz enerji ile 2020 yılı kişi başı elektrik tüketimi verilerini baz alırsak Ağrı, Niğde, Adıyaman ve İzmir’de yaşayan takribi 5 bin 763 vatandaşımıza enerji sağlıyoruz. 29 bin 362 ton karbondioksit salınımını engelliyoruz.

İnşallah Holdingimiz büyüdükçe, kârı arttıkça ilgiye muhtaç çocuklarımızla, evcil dostlarımızla ilgili projelerimiz de olacak. Biz mutluluğun paylaştıkça arttığına inanıyoruz. Mutluluk paylaşımın bereketidir.