Haberler


Ukrayna krizinden etkilenen şirketler

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi bu ülkede faaliyeti olan Türk şirketlerini de etkiledi.

 

Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesi bu ülkede faaliyeti olan şirketleri de etkiledi. Borsada işlem gören şirketlerden gelen açıklamalar alınan tedbir ve beklentilerle ilgili.

Şirketlerden gelen açıklamalardan genel olarak krizin uzun süreceği yönünde bir beklenti gözlenmese de yatırımlarını askıya alanlar da bulunuyor.

Firmalardan gelen açıklamalar;

1-Anadolu Efes üç fabrikasının üretimini durdurdu

Şirketin Ukrayna’nın Çernihiv, Harkov ve Mikolayiv şehirlerinde üç bira fabrikası bulunuyor ve yaklaşık 3.000 çalışanı var. Şirket tedbir amaçlı Ukrayna’daki bira fabrikalarının üretim ve satış operasyonlarını durdurdu. 2021 yılında, Anadolu Efes’in Ukrayna operasyonlarının satış gelirleri içindeki payı yüzde 5, FAVÖK içindeki payı ise yüzde 2 seviyesinde bulunuyor. Şirketin Rusya’daki faaliyetleri devam ediyor.

2-Credıtwest Faktoring’in faaliyetleri sürüyor

Ukrayna Merkez Bankası tarafından ülkedeki bankaların açık ve çalışmaya devam ettiği duyuruldu. Credıtwest Faktoring’in  yüzde 42 oranında iştirak Joint Company West Finance And Credit Bank da faaliyetlerine devam ettiği belirtildi.

3-Enka İnşaat’ın Ukrayna’da yatırımı yok

Ukrayna’da herhangi bir yatırımı bulunmuyor. Rusya’da uzun süredir inşaat ve gayrimenkul sektöründe faaliyet yürütüyor. Bu aşamada iş süreçlerimizde herhangi bir aksama yaşanmadığını belirtti. Şirket mevcut fiili durumun kısa vadeli etkisinin minimum düzeyde kalacağı değerlendirmesinde bulundu.

4-Girişim Elektrik yatırımını askıya aldı

Şirketin Ukrayna’nın Odesa şehrinde Europower Ukraine LLC unvanlı bir iştiraki bulunuyor. İştirakin tamamlanan bir fabrika inşaatı var. Fabrika binası, 5 yıllık kiralama garantisi karşılığında arsa sahibi tarafından inşa edilmişti. Fabrika binası ile ilgili şirketin herhangi bir harcamasının olmadığı belirtildi. Girişim Elektrik, yaşanan jeopolitik ve diplomatik belirsizlikler nedeniyle yapması gereken makine ve teçhizat yatırımlarını askıya aldı. Süreci takip ettiklerini, fabrikanın devreye alınmasından vazgeçilmesi durumunda, bu fabrika için Türkiye’den sipariş edilen makinelerin Ankara’daki fabrikasının kapasite artırımı için kullanılacağını, belirtti.

5-Mavi’nin Rusya’da mağazaları var

Mavi, Ukrayna’da herhangi bir monobrand mağazası veya etkin faaliyeti bulunmadığını duyurdu. Rusya’da ise, 19’u şirket yönetiminde ve 17’si bayi olmak üzere toplam 36 mağazası bulunuyor. Tüm bu satış noktaları ağırlıklı olarak Moskova ve St. Petersburg civarında yer alıyor. Rusya’nın toplam satışları içindeki payı yüzde 2,1 seviyesinde. Şirket gelişmelerin faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi olmasını beklemiyor.

6-THY seferleri durdurdu

Ukrayna hava sahasının kapatılması sebebi ile Ukrayna seferleri durduruldu.

7- Turkcell’in üç iştiraki de çalışıyor

Turkcell’in Ukrayna’da üç iştiraki bulunuyor. Yüzde 100 bağlı ortaklıkları olan Lifecell LLC, LLC UkrTower ve LLC Global Bilgi şirketleri Ukrayna'da telekomünikasyon, kule işletmeciliği ve çağrı merkezi hizmeti vermekte. Şirket, Ukrayna’da yaşananları yakından takip ettiklerini bununla birlikte Ukrayna’daki operasyonların an itibarıyla devam ettiğini belirtti.

8-Kontrolmatik görüşmeleri dondurdu

Şirket, Rusya'daki iş geliştirme faaliyetlerini ve devam eden sözleşme görüşmelerini tek taraflı olarak durdurduğunu duyurdu.