Haberler


Amatör yatırımcıları bekleyen 9 hata

Yatırım serüvenine yeni başlamış yatırımcılar, çok hızlı bir şekilde profesyonel yatırımcıların seviyesine çıkabileceklerini düşünür ancak bu büyük bir yanılgıdır.

 

Finans piyasalarında alım satım yapmak uygulamada basit olsa da sonuç elde etmek bakımından hiç de sanıldığı kadar kolay değildir.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalarda alım satım yapmak, herkesin sadece bir yatırım hesabı açarak profesyonellere çok hızlı ve kolay bir şekilde kafa tutabileceği birkaç profesyonel alandan biridir; ancak bu rekabet, çok büyük oranda deneyimli yatırımcıların lehine sonuçlanır.

Kazançlı yatırımcılar diğerlerinin hatalarından beslenir

Gerçekten de, yeni bir yatırımcının deneyimli yatırımcılara ve profesyonel para yöneticilerine karşı rekabet etmek amacıyla dünya piyasalarına adım atması için herhangi bir üniversiteye, diplomaya veya çıraklığa gerçekten de gerek yoktur. Ancak piyasaların gerçeği şudur: “Kârlı yatırımcıların yüzde 10'u, diğer yüzde 90’lık kesimi oluşturan kaybeden yatırımcıların hatalarından beslenir.”

ABD’li yatırımcı Steve Burns’ün New Trader U’da yer alan makalesi, bunun deneyimsiz yatırımcıların başarı şanslarını kendileri aleyhine çeviren ve para kaybetmelerine neden olan hatalarına bağlıyor. Burns, devamlı kaybeden bir alım satım pratiğine neden olabilecek ve hatta düzeltilmediği takdirde yatırım hesabınızın çökmesine yol açabilecek 9 temel hatayı sıralıyor ve deneyimsiz yatırımcıların neden sürekli kaybeden tarafta yer aldıklarına ışık tutuyor.

Amatör yatırımcıların yaptığı 9 işlem hatası

Yeni trader'lar, her gün piyasa onların hatalı olduğunu kanıtlasa bile fikirlerini ya da inançlarını korur. Bu, trendin yanlış tarafına geçtiklerinde küçük kayıpların daha büyük kayıplara dönüşmesine neden olur.

Yeni yatırımcılar, zarardaki bir işleme ortalama düşürmek için ekleme yaparak, fiyatın alım yerlerine geri döneceği umuduyla pozisyon boyutlarını daha da büyütür. Ancak büyük boyutlu işlemler kayıpların en büyük nedenidir; yatırımda kural, tüm kayıpların küçük olmasıdır.

İlk pozisyon boyutları haddinden fazla büyüktür çünkü işlemin işe yarayacağından yüzde 100 emindirler. Oysa herhangi bir alım satım kayıpla sona erebilir. Dolayısıyla pozisyon büyüklüğünün tutarlı ve küçük tutulması gerekir.

Piyasalarda işlem yapmayı tüm yönleriyle anlamadan alım satım yaparlar. Oysa alış/satış farklarını, volatiliteyi, likiditeyi, olası zaman kaybını, muhtemel volatilite çöküşünü ya da kaldıraç oranlarını anlamamak büyük kayıplara yol açabilir. Finans piyasalarında alım satım yapma pratiğini tam olarak anlamadan açılan işlemler neredeyse her zaman kötü sonuçlanır.

Kaybeden yatırımcılar, ya boğa piyasasında açığa satış yaparlar ya da borsalar tüm zamanların en yüksek seviyelerindeyken kısa pozisyon tercih ederler.

Kaybeden yatırımcılar, ayı piyasasındaki boğalardır ve aşağı yönlü kırılmaları satın alıp dipleri yakalamaya çalışırlar.

Kaybeden yatırımcılar, bir işlem hakkında yanıldığını anladığında zararını kabul etmek yerine, işlem planını beklemeye alır ve bir an önce dengeye dönmeyi umar. Oysa bu genellikle oldukça düşük bir olasılıkla gerçekleşir.

Amatör yatırımcılar küçük bir kar için büyük miktarda parayı riske atarlar.

Amatör trader’lar başarıya neyin sağlayacağı konusunda gerekli ödevi yapmadan önce alım satıma başlarlar. Planlarına ve yöntemlerine odaklanmak yerine piyasalarda alım satım yapma telaşındadırlar.