Haberler


Hisse seçmeyi seven yatırımcılar borsalarda düzeltme bekliyor

Borsalardaki olası bir düzeltme dönemi doğru hisse senetlerini seçmeye odaklanan aktif yatırımcılar için müjde niteliğinde olabilir. Uzmanlar 'Muhteşem Yedili’nin ötesinde yeni kazanan hisseler bekliyor

ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 geçtiğimiz haftayı yeni bir rekorla kapattı. 5.000 puan sınırını geçen endeks yıl başından bu yana %5,98 yükseldi.

Bu denli bir yükselişin ardından bazı stratejistlerin borsalarda bir duraklama yaşanacağını düşünmesi şaşırtıcı değil. Bununla birlikte Barron’s’un haberine göre şüpheci yatırımcılar bile eskisi kadar karamsar değiller. Zira endekste teknoloji devi ‘Muhteşem Yedili’ hisselerinin haricinde yeni kazanan hisseler ortaya çıkıyor.

Daha zayıf bir S&P 500 Endeksi ve daha fazla sayıda hisse senedinin yükselişe geçmesi doğru hisse senedini seçmeye dayalı bir yatırım stratejisi benimseyen borsacılar için yüksek getirilerin kapısını açabilir.

Evercore ISI'nin Baş Hisse Senedi Stratejisti Julian Emanuel rallinin duraklayacağı ve S&P 500’ün düşüşe geçeceği beklentisini ABD Merkez Bankası (FED) aralık politika toplantısı sonrasında endekste görülen volatiliteye bağlıyor. Baş stratejist söz konusu tablonun oldukça nadir görüldüğünü 2000’lerin başından bu yana bu yana sadece 2 kez rastlanıldığını sözlerine ekledi.

Borsa uzmanı 2018’in başlarında ve 2020’nin ortalarında yaşanan örneklere dikkat çekerek örneklerdeki modellerin yine gerçekleşeceğini tahmin etti. Ancak Emanuel’e göre borsalardaki bu geri çekilmeler ‘satın alınabilir düzeltmeler’ halinde olacak.

ABD borsalarındaki yatırımcı iyimserliği geçen yılın sonlarından bu yana S&P 500 Endeksi’ni besliyor. Bazı stratejistler yıl başından bu yana S&P 500 Endeksi’nin 5.000 puan sınırının çok ötesine gideceğini dahi öngördü. Ancak yılın başında S&P 500’deki yükselişin neredeyse tamamı Muhteşem Yedili (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla) hisseleri tarafından yönlendiriliyordu. Ralli son dönemde çeşitlenmeye ise başladı ve diğer bazı hisse senetleri de yükseliş zemini bulabildi.

Son bilanço sezonunda bu yedi şirket hariç teknoloji sektöründeki bilançolar bile borsaların gidişatıyla uyumlu hareket etmekten çok uzaktı. Geçtiğimiz günlerde Alphabet’in bilançosuyla endişelenmeye başlayan yatırımcılar Amazon ve Meta’da gelen bilançoların ardından hızlı bir şeklide toparlandı. Yine de bu, Snap'in çarşamba günü değerinin yaklaşık üçte birini kaybetmesini engellemedi.

Bilanço sezonu sonucu hisse senetleri piyasaları teknoloji devleriyle sıkı bir ilişki içerisinde olmadı. Büyük teknoloji devleriyle piyasanın geri kalanı arasında büyük bir ayrışma görüldü. Emanuel S&P 500’ün gerçek bir ‘hisse senedi piyasasına’ dönüştüğünü belirtiyor.

Gavekal Research'ün Kurucusu Charles Gave'e göre bu tablo tam da zamanında gerçekleşti.

Borsa uzmanı yakın geçmişe bakıldığında büyük teknoloji hisselerinin sonsuza dek hüküm süreceği beklentisinde bulunmanın kolay olacağını söylüyor. Ancak Gave bu argümanı desteklemenin kolay olmadığını da sözlerine ekliyor. Zira ABD’nin GSYİH’sı küresel ekonominin %18’ine yaklaşmasına rağmen ABD borsası bir bütün olarak küresel borsalardaki değerin kabaca %70’ini kapsıyor.

Gave bu tablonun bariz bir uyumsuzluk yarattığını belirterek endeks yatırımcılarını uyardı. Zira yaklaşmakta olan piyasa ortamı borsa uzmanına göre endeks yatırımcılarının aleyhine, hisse senedi seçen yatırımcıların da lehine gelişebilir.

Diğer yatırım uzmanları da olağan şüphelilerin ötesinde hisse senetleri tercih etmek konusunda aynı fikirde. Stifel’in Baş Hisse Senedi Stratejisti Barry Bannister tıpkı Emanuel gibi S&P 500’e karşı daha temkinli hale geldiğini belirtiyor. Ancak baş stratejist yine de teknolojinin ötesine bakmak isteyen yatırımcılar için hâlâ cazip fırsatlar olabileceğini düşünüyor.

Geçen yılın sonlarında, Allspring Global Investments ve Richard Bernstein Advisors gibi firmalar da benzer stratejilere ağırlık verdi. Yatırım devleri küçük ve orta ölçekli şirketler gibi gözden düşmüş hisse senetlerinin parlayabileceğini söyleyerek yatırımcıların çeşitlendirmeyi benimseme zamanının geldiğini savundular.

2024'te borsa rallinin duraklaması halinde kazanan hisse senetlerinin sayısı artabilir ve hisse senedi seçen yatırımcıların kazanması için daha kolay bir piyasa ortamı görülebilir. Ancak endeks yatırımlarının birçok yatırımcı için uzun vadede iyi bir seçenek olarak kalması da muhtemel.